یکی از بهترین و شیرینترین دوران زندگی هر زن، بارداری است که البته تحت شرایطی میتواند سختترین دوره هم باشد. افسردگی در بارداری یکی از چالشها و مشکلاتیست که از هر ده زن باردار، معمولا یک نفر به آن دچار میشود و بارداری را به دورانی سخت و تنشزا برای جنین و مادر تبدیل میکند.
بیشتر زنان به دلیل تغییرات در هورمونها، دچار تغییر در خلقوخو میشوند و استرس زیادی را در این برهه تحمل میکنند. همهی زنان دوست دارند دوران بارداری شیرینترین دوره زندگی، و از تنش به دور باشد؛ اما افسردگی در بارداری گاهی این دوران را تلخ میکند و باید به فکر راهحل برای آن بود.
مادران بارداری که احساس افسردگی در بارداری دارید، همراه ما باشید تا با مطالعه این مطلب راهکارهای صحیحی را یاد بگیرید تا بدون استرس و اضطراب دلبندتان را به دنیا هدیه دهید.
افسردگی در بارداری چیست و چرا باید به آن توجه کرد؟
در دوران بارداری بسیاری از اندامهای بدن و هورمونها دچار تغییرات میشوند و هر روز که جنین رشد میکند فشار روی ارگانهای بدن و مغز بیشتر میشود و در نهایت اختلالات متعددی را به وجود میآورد که بروز افسردگی در زنان را به همراه دارد.
بهطور کلی تغییر خلقوخو، داشتن احساسات منفی، عدم رضایت از زندگی و… مواردی از رفتار زنان باردار است که نشاندهنده افسردگی در بارداری هستند. در افسردگی بارداری مادر علاوه بر دردهای جسمانی و ضعف، باید با افسردگی هم دستوپنجه نرم کند و مشکلات او دو چندان خواهد شد. اگر حس میکنید شما هم دچار این وضعیت هستید، بهتر است سریعتر نسبت به درمان آن اقدام کنید و دست روی دست نگذارید چرا که بیش از نیمی از زنان باردار افسرده، برای درمان این مشکل اقدام نمیکنند و همین سهلانگاری باعث پیشرفت افسردگی در مادر و همچنین فرزند او خواهد شد.
افسردگی در بارداری به راحتی قابل تشخیص است و حمایت روانی مادر در این دوران بسیار مهم است که باید به آن توجه ویژهای داشت. در ادامه علائم افسردگی در بارداری را توضیح میدهیم که بتوانید آنها را تشخیص دهید و برای درمان آن قدم بردارید.
علائم افسردگی در بارداری را بشناسید!
علائم افسردگی در دوران بارداری ممکن است گاهی به صورت موقت در همه زنان باردار خودش را نشان دهد. فشار جسمی بالا میتواند یکی از نشانههای آن باشد؛ عمدهترین نشانههای افسردگی دوران بارداری که میتوانیم به آنها اشاره کنیم عبارتند از:
علاقه نداشتن به انجام کارهای هم نگارانپریشانی و اضطراب شدیدلذت نبردن از هیچچیزبیحوصله بودنپرخوری و کمخوری بیش از حداحساس سردرد، تپش قلب، احساس خفگی و…حس بیارزش بودنکاهش اعتمادبهنفسکاهش آستانه صبر و تحملفکر کردن زیاد به مرگ و ترس از آناحساس خستگی دائم و مفرطنداشتن تمرکز کافیبیتوجهی به ظاهر خودگوشهگیری و منزوی شدنگریههای متوالیچه کسانی در معرض افسردگی بارداری قرار دارند؟
برخی از فاکتورهایی که میتوانند افسردگی در بارداری را افزایش دهند عبارتند از:
سابقه افسردگی قبل از بارداریبارداری پر خطرسابقه سقط جنینمصرف داروهای خاصبارداری در سنین پایینمصرف داروهای خاصکسانی که قبلا تحت درمان ناباروری بودندافرادی که سابقه خانوادگی افسردگی دارند
اگر حس میکنید شما هم این عوامل زمینهساز را تجربه کردهاید، بهتر است در زمان بارداری تحت نظر یک روانشناس باشید تا این علائم را با او بررسی کنید و از بروز افسردگی در بارداری جلوگیری کنید.
درمان افسردگی دوران بارداری چقدر زمان میبرد؟
شاید تصور کنید درمان افسردگی در بارداری سخت است و نیاز به زمان زیادی دارد، اما اینطور نیست! افسردگی حاملگی مانند بیماریهای روانشناختی درمان میشود و دستکم میتوان علائم آن را کاهش داد. اگر بتوان افسردگی را به موقع تشخیص داد به کمک روانشناس میتوان آن را درمان کرد. برای درمان افسردگی بارداری روشهای مختلفی وجود دارد که روانشناس آنها را معرفی میکند.
بهطور کلی روشهای درمانی متعددی برای بهبود افسردگی دوران بارداری پیشنهاد میشوند و با توجه به وضعیت افسردگی متفاوت هستند. این روشهای درمان عبارتند از:
رواندرمانی
این نکته را در نظر داشته باشید که افسردگی بارداری و زایمان بسیار شایع است و افراد زیادی درگیر آن میشوند. رواندرمانی و توصیههای زیادی هستند که میتواند علائم افسردگی را کاهش دهند.
درمانهای طبیعی
درمانهای طبیعی هم برای کسانی که فکر میکنند علائم خفیفی دارند، مناسب است و میتواند احساسات منفی را برطرف کند. ورزش کردن یکی از این راههاست که باعث میشود سطح سروتونین در بدن بالا برود و افسردگی تا حدی درمان شود. استراحت کافی یکی دیگر از راهحلها برای درمان افسردگی است که پیشنهاد میشود.
استفاده از مکمل هم میتواند مفید باشد؛ البته استفاده از هر نوع مکملی باید زیر نظر پزشک باشد .
دارو درمانی افسردگی بارداری
استفاده از دارو در دوران بارداری منع پزشکی دارد و برای اینکار حتما باید با دکتر زنان مشورت کرد. هر دارویی که در دوران بارداری استفاده میشود روی جنین تاثیر میگذارد و اگر افسردگی پیشرفته نیست بهتر است با روشهای طبیعی به فکر درمان بود.
افسردگی بارداری و لزوم توجه به آن
افسردگی دوران بارداری باید جدی گرفته شود و در صورت تداوم و تکرار این مشکل ممکن است هم مادر و هم جنین در معرض خطر قرار بگیرند. در صورتی که علائم افسردگی بارداری را خودتان و یا اطرافیانتان دارید، میتوانید به روانشناس و روانپزشک مراجعه کنید. برای پیدا کردن روانشناس مناسب میتوانید از سایت پزشک خوب کمک بگیرید. در این سایت بهترین روانشناس و روانپزشک در سراسر ایران وجود دارند و با کمی جستوجو میتوان بهترین درمان را به کار ببرید.